27 Aralık 2015 Pazar

sarf ilminin konusu

Sarf (Sözcük Bilgisi), Arapça kelime yapısını inceleyen bir bilim dalıdır.  Kök harflerden kelime türetmenin kurallarını verir. İsimden isim, isimden fiil, fiilden fiil ve fiilden isim türetmek ve kelime türetimi sırasında meydana gelen ses değişmelerinin izahı, bu bilim dalının en önemli ilk konusudur.
Türetilen bir kelimenin (isim ya da fiilin) yatay ya da dikey çekimleri ve meydana gelen ses değişmeleri ise bu bilim dalının en önemli diğer konusunu teşkil eder.
Örneğin / k - t - b / kök harflerinden كَتَبَ şeklinde geçmiş zamanlı mazi bir fiil türetilmiştir (yazdı). Bu, dikey çekime bir örnektir.
Daha sonra elde edilen fiil, zamirlere göre هُوَ كَتَبَ (o, yazdı), هُمَا كَتبَا [onlar (o ikisi), yazdı] هُمْ كَتَبُوا (onlar, yazdılar) ....... şeklinde çekimlenir. Bu da yatay çekime bir örnektir.
Fiiller için söz konusu olan bu durum, isimler için de geçerlidir. Örneğin, / k - t - b / kök harflerinden كَاتِب şeklinde nitelik bildiren bir isim türetilmiştir (yazan).  Bu, dikey çekime bir örnektir.
Daha sonra elde edilen isim, zamirlere göre كَاتِب [yazan (tekil ve eril)], كَاتِبَانِ [yazanlar (ikil ve eril)], كَاتِبُون [yazan (çoğul ve eril)],  .... şeklinde çekimlenir. Bu da yatay çekime bir örnektir.
Arap dilinde, dikey ve yatay çekim yoluyla mazi, muzari ve emir siygalarında fiiller ve ism-i fail, ism-i mef'ûl, sıfat-ı müşebbehe, mastar, ism-i mensûb, ism-i âlet, ism-i zaman, ism-i mekân, ... gibi isimler türetilir ve cümle içinde kullanılmak üzere hazır malzemeler oluşturulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder