27 Aralık 2015 Pazar

nahiv ilminin konusu

Nahiv (Terkip Bilgisi ve Sözdizimi), Arapça kelime grupları oluşturma ve öğelerin sözdizimini konu edinen, kelimenin ve öğelerin cümle içinde bulunduğu yere ve birlikte kullanıldığı edata bağlı olarak son harfinde meydana gelen ses değişmelerini inceleyen bir bilim dalıdır.
Arapça murap bir dildir. Sarf ilminin kurallarına uygun olarak türetilmiş bir kelime, terkip ya da cümle içine konulunca, bulunduğu yere göre son harfinde bazı ses (ya da harf) değişiklikleri meydana gelir. Bu ses değişimine i'râb denir.
Dilin anlamlı en küçük birimi cümledir. Cümle ise öğelerden oluşur. Cümle ister isim cümlesi olsun ister fiil cümlesi olsun, iki temel öğesi vardır. Bunlar, özne (müsnet ileyh) ve yüklemdir (müsnet). Bu iki öğe, cümlelerin zorunlu öğeleridir. Cümlenin diğer öğeleri ise tamamlayıcı öğelerdir. Nahiv ilmi aracılığıyla bu öğelerin sözdizimini ve öğelerin son harfinde meydana gelen ses değişmelerinin yönünü öğreniriz.
Cümle öğeleri ise ya tek kelimeden oluşur ya da çok kelimeden oluşur. En az iki kelime olmak üzere çok kelimeden oluşan ve bütün olarak tek bir öğeye karşılık gelen yapılara, kelime grupları (söz öbeği) denir. Nahiv ilmi aracılığıyla her bir kelime grubunun elemanlarının sözdizimini ve her bir kelimenin son harfinde meydana gelen ses değişikliklerini de öğreniriz.
Tek bir öğeye karşılık gelmek üzere Arapçada oluşturulan en yaygın kelime grupları şunlardır:
(1) İsim Tamlaması (muzâf+muzâfileyh)
(2) Sıfat Tamlaması (mevsûf+sıfat)
(3) Atıf Grubu (ma'tûfaleyh+ma'tûf)
(4) Cer Grubu (câr+mecrûr
(5) Temyiz Grubu (aded+ma'dûd)
(6) Bedel Grubu (Mubdelminh+bedel)
(7) Sıla Grubu (ismimevsul+sıla cümlesi)
(8) Sıla Grubu (müevvel mastar: mastar harfi+cümle)
.......
Arapça Cümle Öğeleri ise şunlardır:
İsim Cümlesi: Mübteda+haber
Fiil Cümlesi: Fiil (yüklem)+fâil+me'fûlbih+mef'ûlfih+mef'ûllieclih+mef'ûlmutlak...)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder